Stránky

pátek 20. dubna 2012

švestkovo-malinová bublanina a všednodenní radosti









Včera jsem se rozhodla uklidnit svůj život koláčem s malinami a švestkami. Recept jsem vytáhla z posledního čísla časopisu Apetit a vyjímečně se mi podařilo nic nespálit, ani nesrazit. Bublanina je fantastická, nadýchaná, šťavnatá a byla hotová do hodinky. Ovoce se dá měnit podle aktuálních zásob domácnosti, proto to tentokrát byly švestky z kompotu a mražené maliny. Tuzemoc dobré!

Taky jsem si řekla, že nebudu rušit letošní vánoční "stromek". Řetěz ze stránek starých školních atlasů světa mne nutí snít o letních plavbách po mořích a cestách klikatými silničkami po pobřeží jižních zemí. Přináší mi do pokoje vůně dobrého jídla a chladnoucího vzduchu dlouhých večerů. Cestovatelský řetěz a další krásné drobnosti pořídíte zde.



Recept

Příprava cca 10-15 minut
Pečení 30- 60 minut, podle trouby a velikosti plechu/množství těsta.

Ingredience

1 hrnek hladké mouky
1 hrnek polohrubé mouky
1 sáček kypřícího prášku do pečiva
1/2 - 1 hrnek krupicového cukru
1 vanilkový cukr
125g másla, rozpuštěného a zchladlého
1 hrnek mléka
2 lžíce bílého jogurtu
2 vejce
Ovoce na pokladení
moučkový cukr na poprášení

1hrnek = 250 ml

Jak na to

1.Troubu předehřejte na 180°C. Plech s vyšším okrajem cca 20x20cm vymažte máslem, vysypte polohrubou moukou (i okraje!) a nachystejte si ovoce, které chcete použít.
2. Do mísy prosejte obě mouky s kypřícím práškem, přidejte oba cukry a vmíchejte máslo, mléko, jogurt a vejce. Vše smíchejte v hladké těsto, já použila šlehací nástavec a tyčový mixér.
3. Těsto vlijte na plech, (použila jsem klasickou zapékací mísu z Ikea) a pokryjte ovocem. Lehce kyselé maliny v tomto případě skvěle doplnily vypeckované kompotové švestky, které si udržely svoji šťavnatost.
4. Pečte cca 20-30 minut, pokud jste těsto lili do plechu dle receptu, nebo déle, pokud byl plech menší a těsto tím pádem vyšlo hodně vysoké. Až bude koláč do zlatova a špejle vám potvrdí, že se na ni těsto nelepí, vězte, že máte hotovo. Nechte pozvolna vychladnout v pootevřené troubě a před podáváním poprašte moučkovým cukrem. Ideální prášítko je sítko na louhování čaje z Ikea.



Žádné komentáře:

Okomentovat