Stránky

úterý 28. srpna 2012







na fotografiích je rybník Medlov na Vysočině a kuře dle babiččina receptu


Léto se sice pomalu chystá k odchodu, podzimní výlety nás ale ještě čekají. "Posezónní" krajina má jednu velkou výhodu a tou je ticho a samota. Neznám nic krásnějšího, než zcela prázdnou pláž u rybníka obklopeného hustým lesem. Hladina, ve které se zdrcadlí zapadající slunce i první hvězdy a nikde nikdo, kdo by to vše mohl rušit. Jen ptáci, srnky, zajíci, žáby a sem tam kapří hubička vyfoukne bublinku při večeři. A když padne nízká mlha, a z lesů náhodou stoupá pára, to je už uplný ráj.

Po celodenním putování lesy a loukami, je báječné dát si nejlepší kuře na světě. Je špikované uzeným bokem, sypané kmínem a bylinkami a bříško má vycpané vším dobrým, co vám roste na záhoně. Dejte do něj petrželovou nať, celerovou, klidně i mrkvovou, rozmarýn, oregáno nebo majoránku, zkrátka cokoliv dobrého a zeleného, co máte po ruce. Osvědčila se mi i máta a mrkvička s celerem nakrájené na kostičky. Vložte do útrob kuřete i na drobno nakrájený uzený bok a nebudete litovat.


O uzeném boku jsem již psala, nejlepší produkuje rodina Dacerova z Fryšavy pod Žákovou horou.

Krásné babí léto!

Žádné komentáře:

Okomentovat